Přátelé
svobodného
Ruska
Sobota 27. července. Svátek má Viktor.

Ruské prezidentské „volby“

Aktuality 08.05.2024 | 10:46

Na jaře v Rusku proběhly prezidentské „volby“, ve kterých Vladimír Putin znovu obhájil svůj post prezidenta. Vítězství Vladimíra Putina je spojeno se širokým spektrem machinací a nedostatkem demokratických standardů volebního procesu. Česká republika „volby“ jednoznačně označila za nedemokratické a nelegitimní.

My, Přátelé svobodného Ruska, tento postoj plně podporujeme a souhlasíme s ním. Je nepřijatelné, že občanům Ruské federace nebylo umožněno skutečně se podílet na tvorbě budoucnosti své země a svobodně se účastnit voleb.

Manipulace s volebním procesem, omezení politických svobod a pronásledování opozice jsou znepokojivé jevy, které zpochybňují legitimnost volebního procesu a celkovou demokratickou kvalitu politického prostředí v Rusku. Odsuzujeme takové praktiky a vyzýváme mezinárodní společenství k pozornému sledování situace v Rusku a k vyvíjení tlaku na respektování demokratických principů

Podoba včerejší inaugurace Vladimíra Putina je pouhým potvrzením arogance ruské moci a nedemokratického systému, který neposkytuje skutečnou volbu a možnost alternativního politického směřování pro občany Ruska.

Je nezbytné, aby mezinárodní společenství pokračovalo v podpoře občanských práv a svobod v Rusku a aby vyvíjelo tlak na ruský režim, aby zajistil spravedlivé a transparentní volby v souladu s mezinárodními standardy demokracie. Je to klíčové pro budoucnost Ruska a pro stabilitu a bezpečnost regionu.