Přátelé
svobodného
Ruska
Sobota 27. července. Svátek má Viktor.

Prohlášení ke druhému výročí plnohodnotné ruské agrese proti Ukrajině a vývoji v Rusku

AktualityNaše práce 23.02.2024 | 06:51

My, níže podepsaní, tímto veřejným prohlášením znovu vyjadřujeme svou solidaritu s Ukrajinou a jejím lidem, který už téměř dva roky vzdoruje neslýchané ruské vojenské agresi na celém svém území. V tomto roce zároveň uplyne deset let od počátku současného ruského útoku na ukrajinskou státnost a územní integritu: obsazení Krymu neoznačenými vojáky Ruské federace, jeho následné anexe a rozpoutání války na východoukrajinském Donbase.

Zásadně odsuzujeme počínání putinovského Ruska vůči Ukrajině i vůči dalším sousedním státům, jejichž území Rusko okupuje. Odsuzujeme rovněž zločiny, kterých se Kreml dopouští proti občanům Ruské federace, jež oprávněně protestují nejen proti ruské válce v Ukrajině, ale i proti porušování základních lidských a občanských práv v zemi, a léta trvajícímu falšování voleb a veškerého lidového hlasování.

Ruský režim pronásleduje přes tisíc odpůrců a kritiků včetně nejvýznamnějších postav politické opozice Vladimira Kara-Murzy a Ilji Jašina a spolupracovníků hnutí Memorial. Ve věznicích jsou mučeni a biti. Avšak politickou vraždou opozičního politika Alexeje Navalného jsme naprosto šokováni a voláme po tvrdé reakci. Alexeje Navalného Putinův režim léta pronásledoval, pak úkladně otrávil, a nakonec nezákonně uvěznil, když se po vyléčení z následků otravy vrátil do země. K vraždě Alexeje Navalného došlo měsíc před tzv. prezidentskými volbami, pravidelným politickým rituálem, který má legitimizovat další setrvání Vladimira Putina, uzurpátora moci, v čele státu i po 17. březnu 2024. Loutkové hlasování je nařízeno i na okupovaných územích Ukrajiny, kde se Kreml snaží nelegálně upevnit svou kontrolu.  

My, Přátelé svobodného Ruska, se s tímto vývojem nehodláme smířit. Vyzýváme proto českou vládu, reprezentaci států Evropské unie a mezinárodní společenství, aby výsledky falešných voleb neuznali a pokračovali tzv. běloruskou cestou k přetrhání oficiálních diplomatických a politických vztahů s ruským teroristickým státem, který se dopouští válečných zločinů a zločinů proti lidskosti a masovými únosy ukrajinských dětí a jejich porušťováním rovněž zločinu genocidy. 

My, níže podepsaní, vyjadřujeme dík vládě České republiky za všechny dosavadní kroky ve prospěch Ukrajiny a vyzýváme ji, aby nepolevovala v solidaritě ani materiální podpoře spravedlivého boje Ukrajinců a Ukrajinek za osvobození všech okupovaných území. Bez úplné porážky zločinného ruského režimu v této válce nenastane mír a stabilita ani v Evropě.

MY NÍŽE PODEPSANÍ:

Helena Langšádlová – ministryně pro vědu, výzkum a inovace vlády České republiky

Mikuláš Bek – ministr školství, mládeže a tělovýchovy vlády České republiky

Martin Exner, poslanec Parlamentu ČR

Pavel Žáček, poslanec Parlamentu ČR

Marek Hilšer, senátor Parlamentu ČR

David Smoljak, senátor Parlamentu ČR

Tomáš Fiala, senátor Parlamentu ČR

Hayato Okamura, poslanec Parlamentu ČR

Eva Decroix, poslankyně Parlamentu ČR

Šimon Heller, poslanec Parlamentu ČR

Ondřej Benešík, poslanec Parlamentu ČR

Mikuláš Peksa, poslanec Evropského parlamentu

Markéta Gregorová, poslankyně Evropského parlamentu

Tomáš Petříček, bývalý ministr zahraničních věcí ČR

Gabriela Svárovská, poradkyně senátora Parlamentu ČR

Pavel Havlíček, analytik Asociace pro mezinárodní otázky

Andrea Michalcová, ředitelka a spoluzakladatelka Centra pro informovanou společnost

Prohlášení je vydáno s podporou DEMAS – Asociace pro podporu demokracie a lidských práv