Přátelé
svobodného
Ruska
Sobota 27. července. Svátek má Viktor.

Přátelé svobodného Ruska uskutečnili další setkání s Free Russia Foundation

AktualityNaše práce 10.12.2022 | 09:09

V pátek, 9. 12. 2022, proběhlo další setkání skupiny Přátel svobodného Ruska, tentokrát za účasti hosta z naší spřátelené organizace Free Russia Foundation (FRF), která se podporou tzv. druhého Ruska dlouhodobě zabývá.

Za FRF na semináři věnovanému budoucí evropské strategii a přístupu EU vůči Ruské federaci Vladimir Milov, její vice-prezident pro mezinárodní advokacii. Společně s ním se setkání zúčastnil také náměstek ministra zahraničních věcí ČR pro evropské záležitosti pan Jaroslav Kurfürst a další představitelé MZV, neziskového sektoru či politických stran a hnutí v českém parlamentu.

Během semináře jsme se zabývali nejen českým a evropským přístupem vůči Rusku, ale také budoucí strategií nastavení vztahů s ruským režimem i společností. Mezi jednotlivými tématy zazněl důraz na efektivnější politiku sankcí vůči režimu, ale také nutnost pohnat pachatele válečných zločinů, především ruského prezidenta Vladimira Putina, k zodpovědnosti formou zřízení speciálního soudního tribunálu. Kromě toho Přátelé s FRF rovněž diskutovali o otázce budoucího odškodnění Ukrajiny za válku vedenou Ruskou federací jako jedinou reálnou a morální možností, jak se s válkou do budoucna vypořádat.