Přátelé
svobodného
Ruska
Sobota 27. července. Svátek má Viktor.

Listopadová Výzva Přátel svobodného Ruska

AktualityNaše práce 16.11.2021 | 10:57

„Zastavte likvidaci Memorialu!

Ruské úřady v těchto dnech oznámily záměr zlikvidovat Memorial, nejstarší a nejrespektovanější ruskou nevládní organizaci. Hnutí založili na samém sklonku existence Sovětského svazu disidenti s cílem pracovat na vyrovnání s totalitní minulostí země. Velmi rychle se však působnost Memorialu rozšířila i na práci s palčivými problémy současnosti: organizace začala například monitorovat zločiny ruské armády na Severním Kavkaze během čečenských válek či dalším případům porušování lidských práv. Za dobu svého působení Memorial zdokumentoval na tři miliony obětí sovětských represí (mezi nimi i tisíce Čechů), v posledních letech se organizace věnovala osvětové činnosti, spustila například projekt Poslední adresa, který připomíná oběti gulagu a rozšířil se i do Česka.

Útok na Memorial je dalším příkladem snahy Putinova režimu zlikvidovat všechny kritiky, ať už v opozici, nezávislé žurnalistice nebo občanské společnosti, kteří se nebojí poukazovat na nespravedlnost a zkorumpovanost režimu a staví se proti agresi režimu vůči sousedním zemím.

Finální rozhodnutí o likvidaci Memorialu má padnout na konci listopadu. Pevně doufáme, že řízení bude zastaveno. Současně nechť všichni vykonatelé těchto a podobných represivních rozhodnutí vědí, že tuto jejich činnost v Evropě sledujeme a v některých případech takové kroky mohou být postiženy současnými mezinárodními právními mechanismy (včetně těch sankčních).

My, níže podepsaní, chceme vyjádřit solidaritu s odvážnými kolegyněmi a kolegy z Memorialu, kteří i přes dlouhodobý nátlak svou odhodlanou, poctivou, obdivuhodnou prací nesou naději na lepší budoucnost Ruska. Odvážné vize přežívají, diktatury dříve či později zkolabují.“

Poslankyně Helena Langšádlová

Senátor Lukáš Wagenknecht

Senátorka Adéla Šípová – senátorka za obvod Kladno

Europoslankyně Markéta Gregorová – I Ty jsi Brusel

Europoslanec Mikuláš Peksa

Senátor David Smoljak

Poslanec Pavel Žáček

Senátor Mikuláš Bek

Senátor Tomáš Fiala – senátor za obvod č. 12

Poslanec Petr Gazdík

Senátor Miroslav Balatka – senátor

Poslanec Jan Farský

Senátor Marek Hilšer

Odkaz zde.