Přátelé
svobodného
Ruska
Sobota 27. července. Svátek má Viktor.

Prohlášení Přátel svobodného Ruska k výsledkům parlamentních „voleb“ v Ruské federaci ve dnech 17. až 19. září

AktualityNaše práce 04.10.2021 | 10:53

Po důkladné analýze, diskuzích s partnery a rozebírání všech detailů „voleb“ do ruské Státní dumy, které se uskutečnily 17. až 19. září 2021, jsme se rozhodli reagovat na bezprecedentně zfalšované výsledky hlasování následujícím prohlášením:

„PROHLÁŠENÍ PŘÁTEL SVOBODNÉHO RUSKA K VÝSLEDKŮM PARLAMENTNÍCH VOLEB V RUSKÉ FEDERACI VE DNECH 17. A 19. ZÁŘÍ

S Přáteli svobodného Ruska vyjadřujeme naše nejvyšší znepokojení nad průběhem volebního procesu v Ruské federaci během 17. a 19. září 2021. Takzvané volby do ruské Státní dumy v letošním roce nenesly ani základní rysy svobodného a demokratického volebního procesu a sčítání výsledků hlasování nelze považovat za spravedlivé a nezávislé. Právě naopak, podle některých odhadů bylo až 14 milionů hlasovacích lístků pro vládnoucí Jednotné Rusko zfalšováno. Toto hodnocení nespravedlivého a nečestného jednání ruských úřadů bylo potvrzeno jak mezinárodními pozorovateli z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), tak Evropskou unií a Spojenými státy či Ukrajinou s poukazem na konání “voleb” na Ruskem nelegálně okupovaném Krymu. O masových manipulacích hovoří i domácí pozorovatelé, kteří popisují rozsáhlou falzifikaci výsledků hlasování, včetně těch elektronických, a nespočtu dalších evidovaných porušení volebních pravidel.

Jak jsme uváděli již v našem předchozím prohlášení k průběhu ruské volební kampaně před samotnými parlamentními volbami, režim Vladimira Putina udělal vše pro to, aby se v posledních 12 měsících zbavil svých oponentů a zamezil jim do průběhu hlasování vůbec zasáhnout. Kromě toho se ruské úřady postaraly o to, aby byl volební proces co nejméně transparentní a uzavřený pro veřejnost bez možnosti efektivního monitoringu a nezávislého dohledu. Putinův režim rovněž využil předvolebního času k nátlaku na občanskou společnost, kritické aktivisty a nezávislá média tak, aby se jich definitivně zbavil.

S odkazem na podobné kroky ze strany našich partnerů, například ze skupiny Evropské lidové strany v Evropském parlamentu, bychom se chtěli připojit k této koalici sil a odmítnout výsledky parlamentního hlasování v Ruské federaci. Zároveň chceme vyjádřit naše přesvědčení, že by se k tomuto kroku měly přidat i další parlamenty a parlamentní skupiny napříč EU a demokratickým společenstvím po celém světě. Jen tak je možné zneuznat zmanipulované hlasování a vyjádřit náš nesouhlas s děním v Rusku a agresivní politikou Putinova režimu.“

Helena Langšádlová – poslankyně

Marek Hilšer

Tomáš Martínek – poslanec za Liberecký kraj

Mikuláš Bek

Adéla Šípová – senátorka za obvod Kladno

Lukáš Wagenknecht

Markéta Gregorová – I Ty jsi Brusel

Ondřej Benešík

Petr Gazdík

Tomáš Fiala – senátor za obvod č. 12

Pavel Žáček

Miroslav Balatka

Jan Lipavský – poslanec

David Smoljak

František Kopřiva

Jan Bartošek

Mikuláš Peksa

Odkaz zde.