Přátelé
svobodného
Ruska
Sobota 27. července. Svátek má Viktor.

Prohlášení Přátel svobodného Ruska k dosavadnímu průběhu kampaně voleb do ruské Státní dumy 17. – 19. září 2021

AktualityNaše práce 02.09.2021 | 09:47

„Veřejná výzva ruským úřadům ve věci parlamentních voleb do Státní Dumy

My, níže podepsaní, jsme hluboce znepokojeni stále probíhajícími represemi, odpíráním volebního práva milionům ruských občanů a znemožněním účasti na volebním procesu opozičním politikům v Ruské federaci ve stínu nadcházejících voleb do Státní dumy. Potvrzuje to mimo jiné i zadržení celé řady opozičních zástupců, včetně poslance zákonodárného sboru Petrohradu Maxima Reznika, nucený odjezd ze země Dmitrije Gudkova, znemožnění kandidovat prominentnímu představiteli systémové opozice Pavlu Grudininovi či vykonstruovaný proces s historikem Jurijem Dmitrijevem. Celá řada ruských neziskových organizací a médií byla v poslední době zařazena na seznam tzv. zahraničních agentů či “nežádoucích” organizací, což v konečném důsledku znamenalo až likvidaci některých iniciativ.

Kromě toho prosadili zákonodárci vládnoucí strany Jednotné Rusko zákon upírající pasivní volební právo ruským občanům spojeným s “extremistickými nebo teroristickými organizacemi”, za které jsou na denním pořádku označovány prodemokraticky smýšlející skupiny, mimo jiné i spolky Alexeje Navalného. Tento fakt se odrazil například i na zmařené kandidatuře významného opozičního politika Ilji Jašina či Lva Šlosberga ze strany Jabloko. Další opoziční předáci spojení s Navalným, jako například Ljubov Sobolová, Leonid Volkov či Vladimir Milov jsou stíháni a raději odchází ze země, aby se vyhnuli vězení za smyšlená obvinění.

Za neakceptovatelné považujeme i snahy o snížení transparentnosti volebního procesu, které se projevily faktickým znemožněním mezinárodní pozorovatelské mise OBSE monitorovat parlamentní volby, znovu označením ruské občanské iniciativy Golos za “zahraničního agenta” a rozhodnutím o zrušení živého videopřenosu z volebních místností pro ruskou společnost. Důrazně nesouhlasíme se záměrem současného režimu zneužít volby k likvidaci opozičních sil, které usilují o demokratizaci Ruska.

Vyzýváme proto představitele ruské vlády, aby neprodleně ukončili sérii represí proti vlastním občanům, umožnili konání demokratických a svobodných voleb a také nezávislou kontrolu volebního procesu jak mezinárodním společenstvím, tak ze strany ruských občanů a místních iniciativ. Kromě toho požadujeme propuštění politických vězňů a zastavení stíhání předáků ruské opozice i dalších stovek a tisíců občanů, kteří je v uplynulých měsících podpořili. Za úplně absurdní potom považujeme prohlašování ruských opozičních struktur za “extrémistické” a vyzýváme k přehodnocení tohoto stanoviska a rovněž ukončení kampaně očerňující mnohé ruské neziskové organizace a mediální iniciativy, které prosazují transparentnost volebního a rozhodovacího procesu v Ruské federaci. Přejeme si, aby se Rusko vrátilo k mezinárodní spolupráci a obnovilo korektní vztahy se západními státy, včetně České republiky, které dnes systematicky podkopává.“

Podepsaní:

Helena Langšádlová – poslankyně za TOP 09

Marek Hilšer, senátor za Starosty a nezávislé

Adéla Šípová – senátorka za obvod Kladno

Pavel Žáček, poslanec za ODS

Tomáš Martínek – poslanec za Liberecký kraj

Lukáš Wagenknecht, senátor za SEN 21 a Piráty

Jan Lipavský – poslanec za Piráty

Petr Gazdík, poslanec za Starosty a nezávislé

František Kopřiva, poslanec za Piráty

David Smoljak, senátor za Starosty a nezávislé

Jan Farský, poslanec za Starosty a nezávislé